top of page

Ligging

Klingenthal is een klein dorpje gelegen tussen Boersch en Ottrott in het Departement 67, Bas-Rhin.

Aan de voet van de Mont Saint Odile ligt een romantisch, mooi dorpje verstoken.

Klingenthal betekent het dal der bladen. Gemeend zijn bladen van sabel, degen en dergelijke wapens.

Klingenthal was de eerste Koninklijker wapenssmisse in Frankrijk en was ten groten dele geinspireerd door de technieken komende uit Solingen (Duitsland). De fabrieken in Solingen waren de eersten die een massaproduktie van wapens mogelijk maakten in het begin van de 18 eeuw. Deze fabriek in Solingen leverde wapens aan vele legers, o.a ook aan Frankrijk.

Koning Lodewijk XV wilde onafhankelijker worden van buitenlandse wapenproducenten en gaf order een eigen wapenfabriek te ontwikkelen, special voor  sables, degens, dolken etc… Het dal van Klingenthal beschikte over voldoende water om de werkplaatsen van waterkracht te voorzien. Verden bood de regionale rode steen de ideale grondstof voor de slijpwerktuigen.

De eerste wapensmeden kwamen uit Solingen en samen met plaatselijke ambachtslui werden de verschillende werkplaatsen ingericht. Vandaag noch kan U deze werkplaatsen vinden in het dorp.

De wapenfabriek, werd in 1730 geopend onder de naam van 'Manufacture Royale d'Armes Blanches d' Alsace'

Deze fabriek is blijven bestaan to 1962. Het plaatselijk Museum in Klingenthal bied U een prachtige tentoonstelling over de geschiedenis van Klingenthal.

De link naar het Museum in Klingenthal:  http://klingenthal.fr/index.htm 

Indrukken over het Elsas : http://www.flickriver.com/places/France/Alsace/

Verlof in het Elsas

Het Elsas mag er Duits uitzien en ook de taal klinkt Duits maar toch is het echt Frans.. Tijdens een bewogen geschiedenis  wisslede het Elsas verschillende keren tussen Duitsland en Frankrijk. Dit klein Departement in het oosten van Frankrijk is omringd door Duitsland, Zwitserland. De kultuur en de keuken reflekteren deze situatie duidelijk. Zijn ligging tussen het Zwarte Woud end de Vogezen met ertussen de Rijn bieden een uitzonderlijk landschap. Bergen, Meren en heerlijke natuur zijn een troef van het Elsas. Een typische bouwstijl met vele pitoreke Dorpjes en Steden maken het Elsas een bezoek waard tijdens alle jaargetijdden.

De Romeinen brachten in 58 VC de wijnkultuur naar het Elsaas. Heerlijkste wijnen worden over het hele elsas aangebouwd. Tevens vind ook de bierliefhebber hier zijn smaak, Kronenboug, Meteor, Fisher,etc...bieden fijne bieren aan.

De lokale keuken heeft een internationale  keuken maarheeft ook zijn typisch eigen gerechten zoals Baekeoofe, Tartes Flambees.

Vele bezoekers komen naar het Elsas en worden verliefd op dit heerlijk plekje aarde met zijn herlijke natuur, zijn dromerige kleine dorpjes, zijn heerlijke wijnen en keuken.

Vele gasten komen en...blijven trouwe gasten in onze prachtige dorpen en steden.

 

Ontdek het Elsas

Of U vanuit Straatsburg, colmar, Mulhouse of enig andere plaats in het elsas vertrekt, er is heel veel te ontdekken. Het bijzondere Micro klimaat zorgt voor heerlijke warme zomers en staf koude winters. 

Rivieren, bossen, meren en bergen bieden een zeer wisselend landschap.

Het massief van de vogezen gaat vanuit het dal van de Rijn omhoog tot het Massief du grand Ballon, le Champ du Feu en vele andere regio. Alles is binnen het bereik voor een daguitstap.

In de winter zijn Skisport en andere Sneeuwaktiviteiten mogelijk. Deze streek is een paradijs voor Fietsers, zowel Racebikers als Mountainbikers vinden hier zeker de nodige uitdaging.

bottom of page